donderdag 29 oktober 2015

Mediawijsheid: Part 3

In deze blog wil ik het hebben over de positieve kanten maar ook de gevaren van sociale netwerken. Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Pinterest,... . Noem maar op, er zijn zoveel sociale netwerken vandaag de dag. Dit brengt zoveel positieve punten met zich mee, maar er kan ook veel gevaar in schuilen. 

Sociale netwerken zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de maatschappij. Waar is de moment gebleven dat kinderen buiten op straat gingen spelen met andere kinderen, dat de mensen op café gingen om bij te praten, dat men op bezoek ging bij familie of vrienden om elkaar te zien? Een groot deel hiervan is tegenwoordig vervangen door sociale media. Men post foto's, men praat online met elkaar, men belt elkaar via het internet,... . Men spreekt een pak minder vaak af in het echt dan vroeger. Waarom zou men ook hoor ik veel mensen denken. Het internet is toch gemakkelijk en men is zo in contact met iedereen, en dat alles door gewoon in de zetel achter een schermpje te zitten.


Sociale netwerken hebben de contacten voor mensen enorm verbreed. Dit heeft veel voordelen. Zo kan men snel iets vragen aan iemand, maar kan men ook oude kennissen of klasgenoten weer opzoeken. Via de sociale media kan men snel nieuws verspreiden en de wereld insturen. Iedereen is er meteen van op de hoogte. Voor sommige mensen is het ook een goudmijn, voor anderen is het een plaats waar hun talent kan ontdekt worden en waar men wereldberoemd kan worden. Het biedt zoveel mogelijkheden voor iedereen.

Maar zoals men wel vaker zegt, de gouden medaille heeft ook een keerzijde. Tegenwoordig zetten mensen alles van zichzelf, van hun gezin, van vrienden online. Bij sommige mensen vindt men letterlijk alles terug, van de geboorte tot en met de eerste keer naar de kleuterklas gaan van hun jongste kind. Bij dit soort activiteiten kan men zich de vraag stellen hoe het gesteld is met de privacy van de mensen. Wanneer iedereen alles online zet, wat blijft er dan nog privé? Ook voor jonge kinderen vormt dit een gevaar. Ze kunnen snel in contact komen met mensen die ze nog nooit gezien hebben. Dit kan gevaarlijk zijn want de persoon die zich aan de andere kant van het netwerk bevindt is daarom niet de persoon die hij zegt te zijn. Hier zijn al meerdere keren accidenten rond gebeurd.

Een ander groot nadeel is dat men tegenwoordig ook minder buitenkomt om af te spreken. Men kan gemakkelijk via de sociale netwerken met elkaar in contact blijven dus waarom zou men nog moeite doen om in het echt met elkaar af te spreken denken veel mensen. Dit is echter heel jammer want het sociaal contact mindert hierdoor drastisch. Mensen spreken minder af, vriendschappen vervagen en dergelijke. Men creëert immers het beeld dat men van iedereen en van alles op de hoogte is want er wordt veel online gepost. Dit zorgt voor een verkeerde illusie voor veel mensen.


Oudere mensen zijn ook minder snel mee met de sociale media. Het is nieuw, het is ingewikkeld en vaak te gecompliceerd voor hun. Men kan hier wel een workshop voor volgen, maar voor een merendeel van de mensen zorgt dit voor sociale uitsluiting. Ze willen wel met iedereen in contact blijven maar zijn vaak minder mobiel en kennen niet genoeg van sociale media om hieraan deel te nemen.

Cyberpesten is ook een gekende kwaal van tegenwoordig. Men kan snel pesten op het netwerk en dit kan anoniem. Voor de persoon die gepest wordt komt alles zeer kwetsend over, voor de pester zelf is iets rap gezegd. Dit kan echt ontaarden in ernstige situaties als men hier niet snel iets aan doet.

Sociale netwerken zijn in mijn ogen vaak een handig middel om dingen te weten te komen, om taken te maken, om contact te houden met iemand. Er moet echter voor mezelf wel een middenweg blijven. Niet alles mag draaien rond sociale media. Eens iets gaan drinken of afspreken met familie of vrienden kan echt deugd doen. Ook een goede privacy behouden en niet zomaar alles online zetten blijft in mijn ogen een vereiste wanneer men met sociale netwerken bezig is. Ik hou deze dingen altijd in mijn achterhoofd wanneer ik op het internet bezig ben. Zo probeer ik te voorkomen dat mijn hele leven gaat draaien rond de sociale netwerken.



Marijke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten