zaterdag 12 december 2015

Brainstormen, daar doet mijn hoofd pijn van...

"Hoe kom je op al die ideeën?" is een vraag die me al meermaals is gesteld. Brainstormen, heel veel brainstormen is vaak mijn antwoord. Vele reageren dat ze dan soms nog niet op een idee komen en dat hun hoofd bij, wijze van spreken, pijn begint te doen van al dat nadenken. Wel, dan denk ik dat je nog niet de juiste methode hebt gevonden voor jezelf.

Brainstormen bestaat in heel veel vormen en kan men doen a.d.h.v. verschillende manieren. Gaandeweg mijn opleiding is het echt belangrijk gebleken dat men op een efficiënte manier snel kan brainstormen zodat men ook op een vlotte manier tot ideeën kon komen. Je hebt immers niet altijd veel tijd om een project of stage uit te werken, en dan is een snelle en vlotte manier van brainstormen altijd welkom!


Een methode die voor sommigen kan werken is brainstormen aan de hand van een bloem. Je kiest een thema, of het thema dat je aangereikt is, en plaatst dit centraal. Dit is de kern van de bloem. Van daaruit teken je enkele bloemblaadjes. In deze blaadjes schrijf je waar je aan denkt als je het thema hoort. Vervolgens teken je terug drie bloemblaadjes aan elk reeds getekend blaadje. Ook hier schrijf je linken op maar dan met het thema dat je juist in dat blad hebt geschreven. Via deze manier kan je verder gaan tot je blad volstaat. Op het einde zal je zien dat je aan best veel dingen kan denken of kan afleiden als je je thema opnieuw bekijkt. Misschien zit er dan wel iets bruikbaars tussen!

Een andere manier die je kan verder helpen is associëren. Je schrijft gewoon een woord op. Dat is je beginwoord. Vervolgens schrijf je hier een woord op dat je met het eerste associeert. Met het nieuwe woord zoek je opnieuw een link en schrijft dit op. Zo doe je verder tot je minimum 70 woorden hebt of tot je bijvoorbeeld je timer van 2 minuten afzet. Een timer kan ervoor zorgen dat je snel gaat denken en linken gaat zoeken. Uit deze woordenlijst kan je dan vervolgens linken of gelijkaardige thema's zoeken die een basis kunnen vormen voor je idee.

vb: Bloem - wei - paard - bruin - kleur - primair - winnaar - medaille - goud - zilver - juweel - nikkel - allergie - jeuk - krabben - nagels - nagellak - netjes - orde - schema - pijlen - ......

Buiten deze methoden zijn er natuurlijk nog veel anderen. Hopelijk was dit al een zetje in de goede richting en kan je ze eens uitproberen moest je vastzitten met het zoeken naar een idee. Veel succes!


Marijke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten